Hoofdstuk 8

KROATIE – KORT REISVERSLAG

Bosnie/Herzegovina was normaal gesproken een mooie vakantiebestemming. Ongerepte natuur, avontuurlijke activiteiten, vriendelijke bevolking, heerlijk eten en de rijke historie, en de mensen zijn er erg vriendelijk en behulpzaam naar elkaar toe en staan ook open voor toeristen.

Onderweg ziet men huisvuil, kadavers, autowrakken, kale heuvels, begraafplaatsen, vernielde bruggen, verwoeste wijken en op de parkeerplaatsen menselijke uitwerpselen. De kapotte wegen worden omzoomd door vernielde OF LEEGSTAANDE huizen, kortom een vreselijke puinhoop. Dat is het eerste wat opvalt in Bosnië. De vuiligheid, de ontzettende troep die deze oorlog veroorzaakt.

Op een gegeven moment werd een rotatie opgehaald uit Split door 2 bussen van het merk Mercedes Benz waarbij één bus “2 sterren voorop had”. Eén ster betrof het Mercedes Benz-logo en de andere ster was van één van de kogels afgevuurd vanuit een hinderlaag, die voorruit had geraakt. Op de heenweg maar Split waren de bussen beschoten op route MARIO. Eén bus had men al vervangen, daar viel niet meer mee te rijden.

Op de route omhoog moet er uitgestapt worden, want als de bussen wederom zijn aangekomen bij diezelfde Route Mario, die voor een deel langs de confrontatielijn gaat tussen de Serven en de Moslims en dus een aan de lijve ondervonden onveilig traject is, wordt de tocht voor enkele kilometers voortgezet en dient er overgestapt te worden in BTR50’s van het PAKBAT. (Pakistaans Bataljon).