Opnieuw levenslang voor Mladic –  8 juni 2021

Ratko Mladic bij het binnentreden van de rechtbank in Den Haag

AMSTERDAM Voor veel Serviërs nog steeds een oorlogsheld, voor nabestaanden van zijn slachtoffers een gewetenloos beest. De voormalige Bosnisch-Servische bevelhebber Ratko Mladic (78) moet definitief een levenslange gevangenisstraf uitzitten. VN-rechters in Den Haag handhaafden dinsdag 8 juni zijn veroordeling wegens oorlogsmisdaden en volkerenmoord op moslims rond Srebrenica, waar Nederlandse VN-soldaten waren gelegerd.

Mladic kreeg in 2017 al levenslang wegens zijn rol in slachtingen onder burgers in de Bosnische afscheidingsoorlog (1992-1995). Zelfs in de beklaagdenbank wist Mladic destijds nog haat te zaaien. Koud staarde hij de aanwezige overlevenden van Srebrenica aan, voordat hij langzaam met een snijdend gebaar zijn vinger langs zijn hals liet glijden.

Mladic is het niet eens met de straf, maar ook aanklagers zijn in beroep gegaan omdat ze menen dat Mladic veel meer op zijn kerfstok heeft.

’De Servische Napoleon’ werd in 1942 geboren in het zuiden van Bosnië. Zijn vader was een partizaan die werd vermoord door Kroatische troepen die de Nazi’s welgezind waren. Het was niet de enige tragedie in zijn leven. Zijn dochter Anna, een studente, pleegde zelfmoord met een van de geweren van Mladic.

 

Het lot van veel Bosniërs had er mogelijk anders uitgezien als hij zijn eerste roeping had gevolgd en leraar was geworden, maar Mladic koos voor het leger. In 1992 werd hij door de president van de zelf uitgeroepen republiek Srpska, Radovan Karadzic, tot bevelhebber van het Bosnisch-Servische leger uitgeroepen.Mladic was meedogenloos en had niets met oorlogsrecht. De bombardementen onder zijn bevel op de burgers van Sarajevo maakten duizenden slachtoffers. Een gruweldaad die nog eens dunnetjes werd overgedaan met de slachting bij Srebrenica.

Daar werden onder het bevel van ’de Slachter van de Balkan’ zo’n 7000 moslimmannen en jongens afgeschoten om daarna als honden in greppels te worden gegooid. De grootste massamoord in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog die zich afspeelde onder de ogen van slecht bewapende Nederlandse blauwhelmen die tevergeefs om luchtsteun vroegen van hun VN-partners.

De 78-jarige Mladic heeft een hele andere herinnering aan Srebrenica. Hij vindt dat hij een eenvoudige beroepsmilitair is die zijn land naar eer en geweten heeft verdedigd. Hij wijst alle verwijten aan zijn adres af als valse beschuldigingen van de westerse mogendheden die volgens hem zijn land hebben verwoest. Volgens zijn advocaten staan er talrijke aantoonbare fouten in het vonnis van vier jaar geleden. Ze wilden vrijspraak.

Voor veel Serviërs is Mladic nog steeds een oorlogsheld. Mladic wist zich in Servië jarenlang schuil te houden en werd uiteindelijk pas in mei 2011 gearresteerd.

FOTO AP